Her yaştan çocukta en sık rastlanan göz sorunu göz yüzeyi enfeksiyonlarıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik edebilir veya tek başına görülebilir. Özellikle kreş yaşında direkt temasla kolaylıkla bulaşan viral konjonktuvitler sık görülürler. Ev halkının da çocuktan bu enfeksiyonu alabileceği ve erişkinlerde daha ağır seyredebileceği hatırlanmalıdır.
Yaşamın ilk aylarında, genellikle tek gözlerinde sulanması ve sık tekrarlayan çapaklanması olan bebeklerin doğuştan gözyaşı kanalları tıkalı olabilir. Bebeğinizin böyle bir yakınması varsa, rutin muayene zamanını beklemeden bir an önce göz hekimine başvurmanızda yarar vardır. Çünkü başlangıçta basit önlemlerle giderilebilecek bu problemin çözümü için 9. aydan sonra genel anestezi altında basınçlı yıkama ve sonda uygulamasına, 3 yaşından sonra da ameliyata gerek duyulabilir.
Rutin muayenede kırma kusuru saptanan çocuklara görmeleri iyiyse gözlük reçete edilir ve kontrollere çağrılır. Okul öncesi dönemde hipermetropi azalma, myopi artma eğilimindedir. Astigmatizma genellikle değişmez. Ancak dünyayı tanıyıp öğrenmeye çalıştıkları bu yıllarda çocukların hem bilişsel yönden hem de güvenlikleri açısından net görmeye sahip olmaları çok önemlidir. "Yaşı küçük; net görüp de ne yapacak" şeklindeki yaklaşım onarılamaz problemlere yol açabilir.
Göz hekimine bir an önce başvurmanız gereken durumlardan biri de şaşılıktır. Bebeklerde doğuştan itibaren şaşılık olabilir, bu durum büyük olasılıkla çocuk doktorunuzun da dikkatini çekecek ve göz hekimine yönlendirecektir. Ancak devamlı olmayan, bebeğiniz yorgun ve uykuluyken ortaya çıkan bir şaşılık mevcutsa çocuk doktoru muayene esnasında görmeyebilir. Göz hekimine başvurmanız ve aralıklı olduğunu belirtmeniz gerekir. Bu tür şaşılıklar çocuğun uyumuyla çoğu kez gizlenirler; yüksek ve/veya tek taraflı kırma kusurlarının habercisi olabilirler. Şaşılıkları erken tedavi edilen çocuklarda tembellik gelişmez ve binoküler (iki gözle) görebilirler. Özellikle 0-1 yaş grubunda sık rastlanan durumlardan biri de yalancı şaşılıklardır. Bunlar bir hastalık değildir ve tedavi gerektirmez. Esas sorun, gerçek bir şaşılık varlığında bunu yalancı şaşılık zannetmek veya yalancı şaşılık varlığında gözlük ya da cerrahi tedavi uygulamasına maruz kalmaktır. İki durumun ayırımı mutlaka göz hekimince yapılmalıdır.
32 haftadan daha küçük veya 1500 gr dan daha düşük doğum ağırlıklı bir bebek dünyaya getirdiyseniz, prematür retinopati adını verdiğimiz ciddi bir göz problemi açısından bebeğiniz yüksek risk altındadır. Bu bebekler doğuştan itibaren bu konuda uzmanlaşmış göz hekimlerince çok yakından(genellikle haftada bir) izlenirler, görmelerini tehdit eden bulgular saptanırsa laser ile veya cerrahi olarak tedavi edilirler. Biraz daha büyük haftada doğmuş bebekler(32-36 hafta veya 1500-2500 gr) termde bebeklere göre biraz daha fazla riske sahip olmakla birlikte, eğer ilk haftadaki muyeneleri normalse takipleri doğumu izleyen birinci ayda başlayabilir. Bebeğinizin doğum haftası ve ağırlığına göre, yeni doğan uzmanı nasıl bir takip şeması izlemeniz gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir. Bebeğinizde doğumsal glokom, doğumsal katarakt veya görme gelişimini etkileyebilecek başka hastalıklar da var olabilir. Burada rehberiniz çocuk hekiminiz olacaktır. Sizi göz hekimine yönlendirmesi halinde derhal bu isteğe uymalısınız. Bebeklerin ciddi göz hastalıklarının tedavisinde saatler bile önemlidir.